2.5.2 KERNCOMPETENTIE 11



Rol:
Ontwerper
Domein:
Organisatie van zorg
Domeinspecificatie:
Kwaliteitszorg

Competentie:
Om de kwaliteit van de zorg te bewaken en te waarborgen participeert de VGG in het ontwerpen van kwaliteitszorg op afdelingsniveau of teamniveau

Toelichting
Om de zorg zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen levert de VGG een bijdrage aan kwaliteitszorg. Hiervoor signaleert zij vanuit haar dagelijkse contact met de cliënten, de verzorgenden en de EVV aandachtspunten die zij doorgeeft aan een leidinggevende of afdelingscoördinator. Tevens kan zij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het kwaliteitsbeleid van de instelling door deelname aan kwaliteitsgroepen en werkgroepen en door initiatieven te ontwikkelen op de afdeling. Haar bijdrage zal veelal bestaan uit het formuleren van eisen voor een professionele en rationele onderbouwde zorgverlening en interventies, en het daarvan afleiden van gedragsvoorschriften voor de dagelijkse praktijk. Hoogbejaarden zijn kwetsbaar en kunnen snel uit balans zijn. Medisch gezien is hun immunologische afweer verzwakt en hebben zij bijna altijd meer aandoeningen tegelijk die elkaar beïnvloeden. De multipele pathologie maakt het vatstellen van een gezondheids-probleem complex. Daarnaast komt het voor dat ziekten symptoomarm kunnen verlopen.

Op een afdeling in het verpleeghuis Randstede zijn de volgende problemen gesignaleerd. Ouderen met een pneumonie zonder koorts en hoesten, waarbij verwardheid en verhoogde ademfrequentie de enige uitingen zijn. Bij een urineweginfectie ontbraken de bekende klachten van frequente en pijnlijke mictie, en ook koorts ontbrak. Soms zijn acute verwardheid en sufheid de enigeverschijnselen van een urineweginfectie. Of iemand kan ernstig uitgedroogd zijn zonder dorst te hebben. Ook symptomen van depressie zijn soms moeilijk te herkennen. De zorgverleners op afdeling Bloemhof hebben zich voorgenomen extra alert te zijn. Een tijdige herkenning en behandeling van chronische en tegelijkertijd optredende gezondheidsproblemen vinden zij van groot belang voor de kwaliteit van leven van de cliënt. Op afdeling Bloemhof van verpleeghuis Randstede vraagt de afdelingsmanager aan de VGG om haar te adviseren over wenselijke richtlijnen voor de genoemde problemen.
Bij
de ontwikkeling van kwaliteitszorg door de VGG

gaat het om
  • Initiatieven nemen voor kwaliteitsverbetering op afdelingsniveau of teamniveau;
  • Het signaleren van knelpunten in het doelmatig en doeltreffend uitvoeren van verpleegkundige zorg;
  • Een bijdrage leveren aan ontwikkeling en vaststelling van kwaliteitscriteria;
  • Een bijdrage leveren aan ontwikkeling en vaststelling van meetinstrumenten;
  • Initiëren en meewerken aan vraaggestuurde zorgverlening;
  • Samenwerken met kwaliteitsfunctionarissen;
  • Deelname aan kwaliteitsgroepen met cliënten -, bewoners – en familieraden;
  • Voorstellen doen voor kwaliteitsverbetering door verbetering vanrapportage- en registratiesystemen;
  • Voorstellen doen voor overleg gericht op verbetering van communicatie;
  • Voorstellen doen voor en participeren in de ontwikkeling en vaststelling van meetinstrumenten;
  • Meewerken aan de invoering van uitgewerkte modellen voor kwaliteitsverbetering;
  • Participeren in de ontwikkeling en vaststelling van protocollen en richtlijnen.
zodat
de zorg transparant wordt omdat er ijkpunten voor kwaliteit beschikbaar komen, waaraan de dagelijkse zorgverlening en de interventies getoetst kunnen worden.