Een VGG werkt mee en neemt initiatief tot het implementeren van standaarden voor zorg en standaarden voor praktijkvoering. Waarbij standaarden voor zorg op de gewenste uitkomsten bij de oudere cliënt (en familie) focussen. En de praktijkstandaarden focussen op de nodige zorgactiviteiten en interventies. Geriatrisch handelen heeft als doel om met zo weinig mogelijk ingrijpende middelen een behandeling - en/ of begeleidingsprogramma op te stellen en uit te voeren. Dat programma is gericht op zo veel mogelijk functiebehoud om de kwaliteit van leven te verhogen, door de cliënt en zijn directe familie te steunen bij zijn adaptieve taken. De VGG introduceert of werkt mee aan de introductie van nieuwe methoden, technieken en systemen waarvan het nut is bewezen ten aanzien van deze behandel - en begeleidingsprogramma’s of nieuwe woonvormen. Onder invloed van het substitutiebeleid en extramuralisering van de zorg vragen psychogeriatrische en gerontologische cliënten om een integrale benadering van zorgvraagstukken op organisatieniveau. Ten aanzien van het ontwikkelen van verpleeg - en zorgbeleid is afstemming nodig om vraaggericht en belevingsgericht te kunnen werken, en wordt rekening gehouden met een grote variatie aan mogelijkheden die nodig zijn voor het uitvoeren van zorg. De noodzaak voor deze verscheidenheid ontstaat onder invloed van de levensloop van de oudere cliënt, waarbij verouderingsprocessen, co-morbiditeit, vragen rond zingeving en zeggenschap integraal benaderd worden. Het maken van een adequate analyse van de zorgbehoefte stelt hoge eisen. Het gehele cliëntsysteem wordt betrokken, met specifieke aandacht voor mogelijke (over)belasting van het zorgend familielid en de vrijwilliger.
Kwaliteit van leven in de laatste levensfase, inclusief de stervensfase, vormen een kader waarbinnen de VGG meewerkt aan standaarden en zorgprogramma’s voor welomschreven groepen of welomschreven problemen. Wonen, zorg en welzijn zijn drie categorieën die telkens mee wegen bij de ontwikkeling van nieuwe methoden. Immers, iemand in het verpleeghuis is nu eenmaal een (tijdelijke) bewoner maar is tegelijk ook zorgafhankelijk en heeft daarnaast eigen persoonlijke rollen vanuit zijn levensgeschiedenis.
De rol van ontwerper kent 3 kerncompetenties (nr. 10 -12) Klik hieronder op de kerncompetenties voor uitgebreide informatie.
2.5.1 kerncompetentie 1010. Om de verpleegkundige deskundigheid te waarborgen in een integrale aanpak van zorg, behandeling en voorlichting werkt de VGG mee aan de ontwikkeling en vaststelling van nieuwe zorgprogramma’s.
2.5.2 kerncompetentie 11
11. Om de kwaliteit van de zorg te bewaken en te waarborgen participeert de VGG in het ontwerpen van kwaliteitszorg op afdelingsniveau of teamniveau
2.5.3 Kerncompetentie 12
12. Om de zorgverlening op de afdeling of in het team zo efficiënt, effectief en goed mogelijk te laten verlopen, levert de VGG een bijdrage aan het totstandkomen van het zorgbeleid.