2.4 ROL REGISSEUR

[terug naar: 2.2 overzicht rollen, domeinen en competenties]
[verder naar kerncompetentie: 7 8 9]


In de rol van regisseur heeft de VGG aandacht voor transities in levensloop, transities in ziekteverloop en transities in zorgverloop. Bij de activiteiten die voortvloeien uit deze rol zoals coördinatie en bevorderen van continuteit volgt zij de client. Met andere woorden het zorgverloop wordt aangepast aan de veranderingen in levensloop en ziekteverloop: het systeem volgt de cliënt.
Vanuit deze principes realiseert de VGG bewust en doordacht de zorg voor de continuïteit. Indicatiestelling en herindicatie vormen een belangrijk onderdeel. De VGG heeft kennis van substitutiemogelijkheden, procedures, wachtlijsten en financiering van de zorg en heeft inzicht in de geriatrische problematiek en gebruiken en gewoontes. Continuïteit van zorg en leven van de cliënt zijn het uitgangspunt bij het uitoefenen van de regiefunctie. Deze continuïteit speelt niet alleen een rol binnen een concrete zorgsituatie, maar omvat het geheel van activiteiten binnen een keten van zorg.
Voor het vervullen van de regisseursrol is de samenspraak met cliënt, zorgend familielid en andere hulpverleners ten aanzien van de beslissingen over diagnostiek en behandeling van aandoeningen en verblijf essentieel. Partners van geriatrische cliënten zijn veelal ook op hoge leeftijd. Dit vraagt om een adequate afstemming van het zorgaanbod zodat het evenwicht tussen draagkracht en draaglast zo veel mogelijk behouden blijft of wordt hersteld.
Om eenduidigheid en voldoende afstemming te bereiken levert de VGG als consulent een inhoudelijke bijdrage in situaties waarbij verschillende zorgverleners betrokken zijn. De VGG draagt medeverantwoordelijkheid voor de onderlinge samenwerkingsverbanden, zowel binnen als buiten de eigen discipline. Ze heeft een signalerende taak met betrekking tot bijzondere gebeurtenissen of ontwikkelingen.

De rol van Regisseur kent 3 kerncompetenties (nr. 7 - 9). Klik hieronder op de kerncompetenties voor uitgebreide informatie.

2.4.1 kerncompetentie 7 & kerncompetentie 8
7. Om de zorg te laten verlopen als een continu en integraal proces dat gericht is op het welzijn van de cliënt coördineert de VGG de zorg

8. Om ervoor te zorgen dat de zorgvrager de zorg krijgt die hij nodig heeft, als zijn situatie zich wijzigt of zich anders ontwikkelt dan ten tijde van het indicatiebesluit werd verwacht, brengt de VGG een herindicatieadvies uit

2.4.2 kerncompetentie 9
9. Om te zorgen dat de doelen van een preventieprogramma worden gerealiseerd, coördineert de VGG de afgesproken activiteiten

[andere rollen: Zorgverlener / Ontwerper / Coach / Beroepsbeoefenaar]