Rol:
Zorgverlener
Domein:
Zorg
Domeinspecificatie:
Individuele en collectieve preventie
Competentie 5:
Om risico’s voor de gezondheid en complicaties van onderzoek, behandeling of verblijf te verminderen en/of te stabiliseren, past de VGG primaire, secundaire en tertiaire preventie toe
Toelichting
Bij preventie gaat het om het signaleren en voorkomen, of het in een zo vroeg mogelijk stadium aanpakken van gezondheids- en/of daaraan gerelateerde bestaansproblemen en de gevolgen hiervan. De belangrijkste preventieve maatregelen zijn zorgen voor veiligheid en het treffen van beschermende maatregelen. Waarbij het gaat om maatregelen die expliciete aandacht verdienen, en vervolgens worden uitgevoerd binnen de gewone dagelijks zorgactiviteiten.
De VGG beoogt met haar preventieve activiteiten de omgeving voor de cliënt zo veilig mogelijk te maken. Bijvoorbeeld een fysieke omgeving creëren, die vallen zo veel mogelijk voorkomt.
En door beschermende maatregelen te treffen. Onderzoek laat zien dat er geen verschil in aantal valincidenten is tussen situaties waarin cliënten worden vastgebonden en situaties waarin cliënten niet worden vastgebonden. Vanuit dit gegeven zoekt de VGG naar andere beschermende maatregelen dan fixaties, om de cliënt tegen letsel te beschermen.
Een ander belangrijk preventie gebied is het voorkomen of verminderen van probleemgedrag van clienten. De VGG treft hiervoor de nodige maatregelen, en zorgt voor informatie aan cliënt, familie en verzorgenden over de laatste wetenschappelijke inzichten. Weer een ander aandachtsgebied is het treffen van maatregelen ter voorkoming van een slechte voeding – en vochttoestand. Een verstoorde vocht– en voedingsbalans is een van de meest voorkomende
gezondheidsproblemen bij de cliëntenpopulatie. De VGG treft de nodige maatreglen zodat kunstmatige voeding en vochttoediening tot het uiterste uitgesteld kunnen worden.
Van de VGG wordt gevraagd dat zij kan inschatten of het gaat om individuele risico’s of risico’s voor de hele afdeling of groep. Ook kan zij inschatten of het risico samenhangt met het individu of met de omgeving, bijvoorbeeld de gewoontes in een verpleeghuis of verzorgingshuis of thuis.
Zij houdt tevens bij of een complicatie of risico vaak voorkomt in bepaalde situaties of bij bepaalde aandoeningen, of juist een meer incidenteel karakter heeft.
Bij
het verlenen van primaire, secundaire of tertiaire preventie door de VGG
gaat het om
Zodat
de cliënt en zijn sociale netwerk minder risico’s loopt op complicaties en verdere verstoring van zijn gezondheid, en de omgeving veilig voor hem is.
[verder naar: 2.3.5 Kerncompetentie 6]