2.4.2 KERNCOMPETENTIE 9



Rol:
Regisseur
Domein:
Zorg
Domeinspecificatie:
Individuele en collectieve preventie

Competentie:
Om te zorgen dat de doelen van een preventieprogramma worden gerealiseerd, coördineert de VGG de afgesproken activiteiten

Toelichting
n de rol van zorgverlener verrichten verpleegkundigen en verzorgenden preventieve activiteiten. Om te zorgen dat deze activiteiten getoetst kunnen worden aan standaarden en professionele normen, wordten zij uitgevoerd op basis van programma’s. Een programmatische aanpak is nodig omdat veel van de gevaren die de cliënt loopt, en de onveiligheid van de omgeving niet alleen samenhangt met zijn eigen gedrag en kwetsbaarheid. Omgevingsfactoren, zoals gewoontes, mythen en rituelen op een afdeling of in een instelling spelen minsten zo’n grote rol. Het realiseren van een veilige omgeving ( bijvoorbeeld valpreventie) en het treffen van beschermende maatregelen (bijvoorbeeld decubituspreventie) zijn activiteiten die enerzijds maatwerk vragen. Anderzijds zijn er zoveel individu overstijgende factoren in het geding dat een programmatische aanpak noodzakelijk is. Het nemen van preventieve maatregelen vraagt om een gestandaardiseerde aanpak. Het invoeren en toezicht houden op het uitvoeren van activiteiten conform deze standaard vraagt coördinatie en regie.

In een verzorgings- of verpleeghuis bestaat een verhoogde kans op uitbraak van een infectieziekte. TBC roept bij de oudere generatie veel angst op; Aids zit in de taboesfeer. Bij virulente micro-organismen zoals het influenzavirus, legionella en de Salmonella zijn preventieve maatregelen van belang. Ondanks alle voorzorgen kan het aantal cliënten en medewerkers dat geïnfecteerd raakt snel toenemen. Wanneer dat gebeurt, moet het management van een instelling of afdeling contact opnemen met de GGD, afdeling Infectieziekten. Zij beschikken over protocollen en geven advies. In dit soort situaties kan het management een VGG, die tot het medisch team behoort, consulteren. Van haar wordt verwacht dat zij na overleg met de GGD een plan van aanpak zal maken.
Bij
het coördineren van een preventieprogramma

gaat het om
  • Risicoanalyses maken van groepen en individuen;
  • Het beoordelen van de reikwijdte van landelijke of lokale preventieprogramma’s op aansluiting en toepasbaarheid op de afdeling of instelling;
  • Het creëren van voorwaarden om het programma uit te voeren en verzorgenden te ondersteunen;
  • Het opstellen, organiseren en uitvoeren van een cursus of bijeenkomst;
  • Het bewaken en evalueren van de uitvoering van de activiteiten;
  • Het leveren van een bijdrage op team-, afdelings- en instellingsniveau ten aanzien van het verbeteren van preventieprogramma’s.
zodat
de doelen die zijn vastgelegd in een programma zo efficiënt en effectief mogelijk worden gerealiseerd.

[verder naar: 2.5 Rol Ontwerper]