[terug naar: 2.2 Overzicht rollen, domein en competenties]
[terug naar: 2.2.1 rol Zorgverlener]
Rol:
Zorgverlener
Domein:
Zorg
Domeinspecificatie:
Zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en stervenden
Competentie 1:
Om de last van ziekte, handicap of sterven te verlichten, verleent de VGG op een professioneel verantwoorde wijze verpleegkundige zorg op menselijke maat aan de cliënt en zijn naaste familie
Toelichting
De kern van de VGG verpleegkundige ligt in het verplegen, begeleiden en voorlichten van overwegend oudere mensen met geriatrische en/of somatische problemen. Deze cliënten kunnen thuis wonen, dan wel verblijven in een verzorgingshuis, een ziekenhuis, een psychogeriatrisch afdeling, chronisch somatische afdeling of een revalidatie/reactivering afdeling in een verpleeghuis, of varianten hierop. Het doel van het handelen is verhoging van de kwaliteit van leven. Het accent van de functie ligt daarbij op het snijvlak van de medische activiteiten, psychosociale activiteiten en hoogwaardige verpleegkundige activiteiten. De VGG heeft een eigen deskundigheid, die zij aanvullend gebruikt ten opzichte van de deskundigheid van de verzorgenden in de ouderenzorg.
De VGG onderscheidt zich van andere verpleegkundigen en verzorgenden door met meer diepgang de complexe zorgvragen van de oudere cliënt tegemoet te treden. Zij maakt daarbij gebruik van haar kennis van de normale veroudering en de pathologische veroudering.
De VGG houdt het overzicht op snel veranderende situaties en onderneemt gepaste activiteiten. Het kunnen toepassen van verschillende werkwijzen zal de VGG helpen de analyse van de situatie langs meerdere wegen en in gepaste samenhang te maken. Kennis en vaardigheden zijn nodig om een totaalbeeld in ruimte en tijd te koppelen aan de betekenis die de cliënt er aan hecht.
De VGG denkt proactief en verleent zorg vanuit het levensloopperspectief van de cliënt. Zij zal in haar zorgverlening afwegingen en keuzes moeten maken tussen de autonomie van de cliënt en ingrijpen in de situatie.
Haar zorg wordt gekenmerkt door het respect tonen voor en aansluiten bij de cliënt en zijn omgeving, ongeacht diens sociale of economische status, levensbeschouwing, opleiding, ras, geslacht of leeftijd, seksuele geaardheid of culturele achtergrond.
De VGG biedt zorg op een belevingsgerichte en vraaggestuurde wijze, met inachtneming van professionele standaarden. Haar zorg krijgt gestalte door het aangaan van een zorgrelatie.
De VGG doet alles wat in haar vermogen ligt om de leefsituatie van de cliënt te optimaliseren. Waarbij de gewoontes en de wensen van de cliënt het uitgangspunt vormen.
Iedere dag stond hij voor het raam naar buiten te turen, soms urenlang. Als je vroeg waar hij naar keek of wat hij zag, mompelde hij onverstaanbaar. We reageerden zonder het te begrijpen. Onze eerste gedachte was dat hij misschien op zijn vrouw stond te wachten of daar te dagdromen stond. Tot we te weten kwamen dat hij schipper was geweest. Het hielp ons echt contact met hem te krijgen. Nu kunnen we mee naar buiten kijken, met hem oog hebben voor weer en wind. En daar verhalen aan ontluiken die aan zijn schippersleven zijn verbonden. Op zulke momenten heeft hij niet alleen echt contact met ons, maar ook met zichzelf en zijn eigen leven. Daar geniet hij zichtbaar van.
Bij
het verlenen van zorg door een VGG
gaat het om
- Het bieden van aanvullende en versterkende zorg op de zorg door verzorgenden, (wijk)verpleegkundigen en arts;
- Een combinatie van medische en verpleegkundige zorg, psycho-geriatische en psychiatrische zorg;
- Het interveniëren op fysiek, sociaal en emotioneel gebied en crisisinterventie;
- Het opbouwen en onderhouden van een professionele vertrouwensrelatie met cliënt, familie en sociale omgeving;
- Methodisch en systematisch verpleegkundig handelen en toezicht houden op het verloop;
Handelen vanuit de cliënt, clientgericht en vraaggestuurd; - Het proactief en anticiperend handelen naar cliënt en omgeving;
- Het realiseren van zorg volgens vigerende kwaliteitseisen en principes van evidence based handelen toepassen;
- Reflecteren op eigen gedrag;
- Kritische reflectie op geboden zorg;
- Analytische blik en probleemoplossend vermogen(case);
- Toezicht houden op de conditie van de zorgvrager en zijn situatie;
- Professionele waarden omzetten in gedrag;
- Het onderbouwen en verantwoorden van (keuzes in) de zorg;
- Het organiseren en coordineren van de zorg(case);
- Verschillen in perspectief hanteren;
- Geïntegreerde psychosociale zorg verlenen;
- Samenwerken met andere hulpverleners(WV)
de oudere cliënt in het verpleeg- of verzorgingshuis of thuis, beter kan omgaan met een voor hem moeilijke situatie waardoor de kwaliteit van leven wordt vergroot